Forum för psykologiskt försvar

Välkommen till Forum för psykologiskt försvar - en förmågehöjande konferens där du som offentlig aktör får viktiga verktyg och exempel på hur din organisation kan bygga motståndskraft och stärka det psykologiska försvaret.

Till innehållet

Om konferensen

Vi lever i en tid där den traditionella bilden av krig har suddats ut. Idag finns det andra sätt att göra stor skada på vårt samhälle och vår demokrati som inte innebär väpnade angrepp. Otillbörlig informationspåverkan är ett säkerhetshot där främmande makt utnyttjar samhällets sårbarheter utan att behöva använda vapen. Istället används medel som desinformation, vilseledning och propaganda för att skada Sverige.

Du är en del av det psykologiska försvaret

Vi kan aldrig veta vilken del av samhället som drabbas av en påverkanskampanj. Men, när och om det händer kan vi vara väl förberedda. Här har du som offentlig aktör en viktig roll att spela. Hur ser din organisations beredskap inom det psykologiska försvaret ut och vilken förmåga har du som aktör inom systemet?

Konferensen ger dig viktiga verktyg och exempel på hur din organisation kan bygga motståndskraft och stärka det psykologiska försvaret.

Du kan delta digitalt under konferensens första dag 11 mars. Efter din anmälan får du en bekräftelse med praktisk information. Gör din anmälan senast måndag 3 mars 2025.

Anmäl dig här för att delta digitalt Länk till annan webbplats.

Kontakt

Har du frågor om konferensen eller din anmälan? Välkommen att maila till konferens@mpf.se.

Nu öppnar vi upp för att fler ska kunna delta fysiskt på konferensen.

Vi riktar oss till dig som arbetar inom offentlig organisation med beredskap, kommunikation eller säkerhet. Med offentlig organisation menar vi:

  • Beredskapsmyndigheter
  • Försvarsmyndigheter
  • Länsstyrelser och regioner
  • Civilområdesansvariga (Civo)
  • Sveriges kommuner och regioner (SKR)
  • Kommuner
  • Samverkansrådet för psykologiskt försvar
  • Representanter från departement med koppling till frågor om psykologiskt försvar.

Vi förbehåller oss rätten att neka deltagare som inte ingår i angivna organisationer.

Direktanmälan för fysiskt deltagande Länk till annan webbplats.

När: 11-12 mars 2025, lunch till lunch

Var: Clarion Hotel Sign, Stockholm eller digitalt

För vem: du som arbetar inom offentlig organisation med beredskap, kommunikation eller säkerhet. Vi ser gärna representation i form av någon på direktör- eller chefsnivå med beslutsmandat, i kombination med exempelvis en tjänsteperson som har särskild sakkunskap och/eller en samordnande roll.

Kostnad: konferensen är kostnadsfri. Deltagaren står själv för resa och boende.

Administration av anmälningar sköts av mötes- och eventbyrån Herr Omar. Har du frågor din anmälan? Välkommen att maila till mpf@herromar.se.

Har du frågor om innehållet, kontakta konferens@mpf.se

Program

Träffa våra föreläsare

Henrik Ahl

Stabs- och säkerhetsdirektör, Nacka kommun. Henrik är ansvarig för Nacka kommuns trygg- och säkerhetsprocess och för kommunövergripande strategiskt och operativt stöd till stadsdirektör och kommunledning. Inom ansvarsområdet ingår bland krisberedskap, civilt försvar signal- och säkerhetsskydd.

Carl-Oscar Bohlin

Minister för civilt försvar. I sin roll ansvarar han för att stärka och utveckla Sveriges civila försvar, vilket inkluderar att förbättra beredskapen för kriser och krigssituationer. Detta omfattar områden som sjukvård, livsmedelsförsörjning, energiförsörjning och skydd av kritisk infrastruktur.

Sara Carlstein

Utredare, MPF. Sara leder ett pågående utvecklingsarbete med att bygga upp och tillgängliggöra en kunskapsbank på MPF. Här kan offentliga aktörer enkelt hitta stöd och verktyg för att höja sin förmåga inom psykologiskt försvar.

Kristin Ek

Pressekreterare och kommunikatör, MPF. Kristin arbetar med att operativt omsätta strategisk kommunikation, både i linjearbetet och vid händelser. Hon har lång erfarenhet från olika myndigheter och brinner för vardaglig samverkan mellan aktörer.

Bengt Forssten

Ställföreträdande generaldirektör, Plikt- och prövningsverket. Bengt har en officersbakgrund och har arbetat på myndigheten (Pliktverket, Rekryteringsmyndigheten och Plikt- och prövningsverket) sedan 2002. Han ansvarar för den myndighetsutövning myndigheten bedriver enligt Lag 1994:1809 om totalförsvarsplikt.

Lotta Hammarström

Beredskapshandläggare, Livsmedelsverket. Lotta har mångårig erfarenhet som utbildare och övningsledare inom krisberedskap och civilt försvar. Hon leder idag den arbetsgrupp inom beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten som ansvarar för utbildning och övning.

Magnus Hjort

Generaldirektör, MPF. Magnus har en doktorsexamen i historia från Stockholms universitet och har som forskare främst publicerat arbeten med koppling till det kalla krigets säkerhetspolitik.

Mathea Jakobsson

Press- och kriskommunikatör, Malmö stad. Mathea delar med sig av konkreta exempel för hur du kan stärka din organisations motståndskraft mot felaktig information.

Sara Johansson

Kommunikationsstrateg Livsmedelsverket. Sara är kommunikationsstrateg med lång erfarenhet av strategisk kommunikation och kriskommunikation på statliga myndigheter. Idag arbetar hon med Livsmedelsverkets kommunikation om beredskap och civilt försvar och leder beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvattens arbetsgrupp för kommunikation.

Oscar Jonsson

Doktor och svensk forskare i krigsvetenskap, verksam vid Försvarshögskolan. Oscar Jonssons forskning handlar om modern krigföring och han är en återkommande expert i media rörande rysk militärstrategi.

Stina Jordevik

Kommunikationsdirektör, Region Kronoberg. Stina är utbildad inom kommunikationsvetenskap och har en bakgrund som kommunikationskonsult på olika byråer i Stockholm. De områden som engagerar Stina mest just nu är kommunikativt ledarskap och kommunikativa organisationer, demokrati och insyn samt civilt försvar.

Lina Karlsryd

Avdelningschef för den förmågehöjande avdelningen, MPF. Avdelningen utvecklar och stärker samhällets samlade förmåga till psykologiskt försvar. Lina har lång erfarenhet från olika chefspositioner inom totalförsvaret och har bland annat arbetat på Försvarsmakten, MSB samt Försvarets materielverk.

Lina Karlsryd.

Simon Krona

Simon Krona, videoreporter och OSINT-specialist på SVT Verifierar. Journalist sedan 2014 på TV4, Aftonbladet och Metro/Viralgranskaren. Går igång på bildgranskning och all journalistik som går att illustrera med en karta.

Andrea Liebman

Andrea Liebman är senior analytiker på MPF med inriktning på sociala medier, AI och strategisk kommunikation.

Emma Luukka

Enhetschef för strategisk kommunikation på MPF och tillika kommunikationschef. Emmas enhet arbetar strategiskt och operativt med att möta otillbörlig informationspåverkan som riktas mot Sverige och svenska intressen.

Karin Lönnheden

Chef för den operativa avdelningen på MPF som arbetar med att identifiera, analysera och bemöta otillbörlig informationspåverkan. Karin har lång erfarenhet från olika chefspositioner inom rättsväsendet och har tidigare arbetat på Säkerhetspolisen, Ekobrottsmyndigheten och Integritetsskyddsmyndigheten.

Karin Lönnheden, chef operativa avdelningen.

Elin Spets Ramberg

Utbildnings- och övningssamordnare, MPF. Elin leder ett pågående utvecklingsarbete med att bygga upp och tillgängliggöra en kunskapsbank på MPF. Här kan offentliga aktörer enkelt hitta stöd och verktyg för att höja sin förmåga inom psykologiskt försvar.

Sara Sörensen

Utredare på MPF. Sara har arbetat med krisberedskap och civilt försvar på kommunal, regional och nationell nivå. Sedan 2019 har Sara arbetat med skydd mot otillbörlig informationspåverkan och har även haft en sekondering vid NATO Strategic Communication Centre of Excellence.

Mikael Tofvesson

Stabschef och ställföreträdande myndighetschef, MPF.

Katarina Tracz

Moderator för konferensen. Katarina är säkerhets- och försvarsanalytiker, moderator och rådgivare. Hon är vd och grundare av Solomós Communications.

Anders Wennerberg

Kommundirektör i Östersund. Anders var utsedd som expert i utredningen om kommuners och regioners grundläggande beredskap inför kris och krig. Han har också under många år suttit med i SKR:s arbetsgrupp för civilt försvar.

Johanna Öhman

Strategisk utvecklare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Johan Österberg

Forsknings- och utbildningssamordnare, MPF. Johan har en doktorsexamen i psykologi från Karlstads universitet och Försvarshögskolan. Hans arbete fokuserar på kognitiva aspekter av säkerhet och nationellt försvar, forskningsfinansiering, samt utveckling av utbildningar inom informationspåverkan.