Forum för psykologiskt försvar – mötesplats för offentliga aktörer

Konferens

Myndigheten för psykologiskt försvar bjuder in offentliga aktörer till en förmågehöjande konferens med syftet att bygga ett starkt och modernt psykologiskt försvar - tillsammans.

Vi lever i en tid där den traditionella bilden av krig har suddats ut. Idag finns det andra sätt att göra stor skada på vårt samhälle och vår demokrati som inte innebär väpnade angrepp. Otillbörlig informationspåverkan är ett säkerhetshot där främmande makt utnyttjar samhällets sårbarheter utan att behöva använda vapen. Istället används medel som desinformation, vilseledning och propaganda för att skada Sverige.

Du är en del av det psykologiska försvaret

Vi kan aldrig veta vilken del av samhället som drabbas av en påverkanskampanj. Men, när och om det händer kan vi vara väl förberedda. Här har du som offentlig aktör en viktig roll att spela. Hur ser din organisations beredskap inom det psykologiska försvaret ut och vilken förmåga har du som aktör inom systemet?

Konferensen ger dig viktiga verktyg och exempel på hur din organisation kan bygga motståndskraft och stärka det psykologiska försvaret.

Så deltar du

Konferensen genomförs den 11-12 mars i Stockholm.

Du kan delta digitalt under konferensens första dag 11 mars. Efter din anmälan får du en bekräftelse med praktisk information. Gör din anmälan senast måndag 3 mars 2025.

Anmäl dig här för att delta digitalt Länk till annan webbplats.

Kontakt

Har du frågor om konferensen eller din anmälan? Välkommen att maila till konferens@mpf.se.

Nu öppnar vi upp för att fler ska kunna delta fysiskt på konferensen.

Vi riktar oss till dig som arbetar inom offentlig organisation med beredskap, kommunikation eller säkerhet. Med offentlig organisation menar vi:

  • Beredskapsmyndigheter
  • Försvarsmyndigheter
  • Länsstyrelser och regioner
  • Civilområdesansvariga (Civo)
  • Sveriges kommuner och regioner (SKR)
  • Kommuner
  • Samverkansrådet för psykologiskt försvar
  • Representanter från departement med koppling till frågor om psykologiskt försvar.

Vi förbehåller oss rätten att neka deltagare som inte ingår i angivna organisationer.

Direktanmälan för fysiskt deltagande Länk till annan webbplats.

Kontakt

Administration av anmälningar sköts av mötes- och eventbyrån Herr Omar. Har du frågor din anmälan? Välkommen att maila till mpf@herromar.se.

Har du frågor om innehållet, kontakta konferens@mpf.se

Program

Här kan du ta del av det preliminära programmet för konferensen. Tider och aktiviteter kan komma att ändras. Det slutgiltiga programmet kommer att vara klart en månad före konferensen.

12:00-13:00
Registrering och mingellunch.

13:00-13:50
Du är en del av Sveriges psykologiska försvar!

Talare: Magnus Hjort, generaldirektör för MPF.

Vi kan aldrig veta vilken del av samhället som drabbas av en påverkanskampanj. Men, när och om det händer kan vi vara väl förberedda. Här får du veta varför ni som offentlig aktör har en viktig roll i Sveriges psykologiska försvar och hur ni kan bidra till att stärka det.

13:50-14:45
Det finns ett hot mot Sverige

Talare: Mikael Tofvesson, ställföreträdande myndighetschef och stabschef på MPF samt Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan.

Temat består av två föreläsningar där Mikael Tofvesson kommer att prata om informationskriget, med lärdomar från Ukraina. Oscar Jonsson föreläser under rubriken: Försvaret av Sverige – informationspåverkan och hybridkrigföring.

14:45-15:15
Paus

15:15-17:00
Från sårbarhet till motståndskraft

Talare: experter från MPF tillsammans med offentliga aktörer som har egna erfarenheter inom området.

Vi gör en djupdykning i vad som gör offentliga aktörer sårbara för påverkan samt ger exempel på hur hotaktörer jobbar med bland annat AI och sociala plattformar. Vi presenterar också Förmågetrappan - ett verktyg som hjälper dig som aktör att ta strategiska steg mot stärkt motståndskraft. Några goda exempel och ett samtal kring sårbarhet avslutar sedan dagens program.

18:00-21:00
Middag och nätverkande

08:30-10:00
Vägen framåt – praktiska verktyg och erfarenheter

Talare: Medverkar gör experter från MPF tillsammans med offentliga aktörer som har egna erfarenheter inom området.

Dagen inleds med en reflektionsövning kring den egna organisationens sårbarheter. Därefter får du ta del av goda exempel på hur ni som organisation kan förbereda er, bland annat genom omvärldsbevakning.

10:00-10:30
Paus

10:30-12:10
När och hur ska du agera och vad ska du göra?

Talare: medverkar gör experter från MPF tillsammans med offentliga aktörer med egna erfarenheter inom området

Här får du som deltagare en genomgång av hur offentliga aktörer kan bidra till det psykologiska försvaret i praktiken, bland annat genom att arbeta med kommunikation vid krishändelser. Under detta pass får du även ta del av goda exempel och delta i en övning.

12:10-12:30
Summering och avslutning

Gemensam reflektion kring konferensens innehåll, där arrangör, medverkande och deltagare får möjlighet att dela med sig av viktiga insikter och lärdomar.

12:30-13:30
Avslutande lunch

Praktisk information


När:
11-12 mars 2025, lunch till lunch

Var: Clarion Hotel Sign, Stockholm eller digitalt

För vem: du som arbetar inom offentlig organisation med beredskap, kommunikation eller säkerhet. Vi ser gärna representation i form av någon på direktör- eller chefsnivå med beslutsmandat, i kombination med exempelvis en tjänsteperson som har särskild sakkunskap och/eller en samordnande roll.

Kostnad: konferensen är kostnadsfri. Deltagaren står själv för resa och boende.

Kontakt

Administration av anmälningar sköts av mötes- och eventbyrån Herr Omar. Har du frågor din anmälan? Välkommen att maila till mpf@herromar.se.

Har du frågor om innehållet, kontakta konferens@mpf.se.

Dela denna artikel:

Sidinformation

Publicerad:
18 december 2024
Senast uppdaterad:
16 januari 2025