Källkritikens dag 13 mars

I dag sprids information snabbt och det kan vara svårt att veta vad som är sant och vad som är vilseledande information. Därför är det viktigt att vara källkritisk och tänka efter innan vi delar information vidare. Källkritikens dag handlar om att öka allmänhetens kunskap om källkritik.
En påminnelse om att vara vaksamma på den information vi möter
Idag präglas vår informationsmiljö av ett ständigt flöde av nyheter, bilder och videor som sprids snabbt via digitala plattformar och sociala medier. Informationen kan lätt manipuleras, förstärkas av algoritmer och riktas mot specifika grupper för att påverka åsikter och beteenden. Teknologiska framsteg, så som AI och avancerade påverkanskampanjer, gör det svårare att avgöra vad som är sant och vad som är vilseledande information. Detta kräver att vi är källkritiska så att vi kan navigera i en informationsmiljö där gränsen mellan fakta och desinformation ofta suddas ut.
Samhällets motståndskraft
Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) arbetar för att öka samhällets förmåga att så emot vilseledande och otillbörlig informationspåverkan. Källkritik är en viktig del av det arbetet. Genom att förstå hur information sprids och används för att påverka oss så bli vi bättre på att skydda oss mot desinformation och yttre påverkan.
Genom att vara källkritiska och reflektera över den information vi möter kan vi alla bidra till att minska spridningen av vilseledande information och på så vis stärka vår motståndskraft.
Fyra tips för att stärka din källkritiska förmåga
Var vaksam
Om en nyhet eller ett inlägg väcker starka känslor, som ilska eller rädsla, stanna upp. Aktörer som vill påverka oss utnyttjar ofta känslomässiga reaktioner för att styra vår uppmärksamhet och påverka våra åsikter.
Tänk efter
Innan du delar något, fundera över avsändaren. Vem ligger bakom informationen, och varför sprids den? Kan den vara vinklad för att påverka dig?
Granska källan
Är det en avsändare du litar på eller kan det finnas en dold agenda? Sök efter ursprungskällan och undersök om informationen stämmer överens med tillförlitliga nyhetskällor.
Sök bekräftelse
Kontrollera om andra trovärdiga källor rapporterar samma sak. Om informationen bara sprids via sociala medier eller anonyma konton kan det vara en varningssignal.
Vad är Källkritikens dag?
Källkritikens dag initierades av Internetstiftelsen år 2017 för att uppmärksamma vikten av att granska information kritiskt, särskilt på nätet.
Källkritikens dag är alltid den 13 mars och syftar till att öka allmänhetens medvetenhet om källkritik samt att öka förmågan att kunna urskilja sann information från falsk eller vilseledande.
Initiativet har sedan 2017 fått stort genomslag och engagerar både skolor, myndigheter och medier i diskussionen om hur vi kan stärka källkritiken i samhället.
Sidinformation
- Publicerad:
- 13 mars 2025