Opinioner i en tid av dramatiska förändringar och kriser: Om viljan att försvara vårt land och demokratin

MPF Skriftserie

I denna rapport analyseras opinionsförändringar i viktiga frågor för Sveriges psykologiska försvar under perioden 2021 till 2022. Det är en tid av dramatiska förändringar och kriser: Pandemin upphörde, Ryssland genomförde sin storskaliga invasion av Ukraina, Sverige utsattes för en omfattande LVU-kampanj, påskkravaller, koranbränningar samt försämrad privatekonomi.

Rapporten undersöker hur medborgarna uppfattat olika slags hot under denna period och hur attityder till demokrati och försvarsvilja förändrats. Därefter presenteras synen på krishanteringsförmåga, tillit till såväl andra människor som till staten och det offentliga. Rapporten belyser även hur demokratistödet, statens legitimitet samt civil- och militär försvarsvilja kan förklaras.

Hämta publikation

Filstorlek: 1.7 MB

Dela denna publikation: