Motståndskraft

Motståndskraft är vår gemensamma förmåga att hantera kriser och hot mot samhället. I en tid av snabb informationsspridning blir det viktigare att stå emot vilseledande informationspåverkan. Främmande makt använder desinformation för att påverka oss, och för att motverka det krävs både kritiskt tänkande och ett starkt samhälle.

"I kris och krig behöver vi alla bidra till Sveriges motståndskraft" skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i broschyren som skickades ut till alla hushåll Länk till annan webbplats. i Sverige under hösten 2024. Broschyren ger konkreta exempel på hur var och en kan bidra. Det kan handla om att engagera sig i en frivillig försvarsorganisation eller en ideell organisation, att lära sig hjärt- och lungräddning, att bli blodgivare eller att stärka gemenskapen i sitt lokala område. Dessa åtgärder ökar inte bara den egna förmågan utan stärker hela samhällets motståndskraft. Alla insatser är viktiga och behövs.

Psykologiska förutsättningar för att stå emot påverkan

Motståndskraft handlar om vår förmåga att stå emot, till exempel när främmande makt försöker påverka oss med vilseledande och falsk information. En viktig del av motståndskraft är de psykologiska förutsättningar vi har för att stå emot påverkan. Det handlar om vår förmåga att granska information kritiskt och stå emot försök att lura eller vilseleda oss genom otillbörlig informationspåverkan.

Myndigheten för psykologiskt försvar jobbar för att stärka den förmågan hos alla i Sverige. Vi samarbetar med myndigheter, kommuner och frivilliga organisationer för att skapa ett starkt samhälle som kan stå emot påverkan från främmande makt.

Vi som bor i Sverige formar vår framtid genom att värna om fria åsikter och öppna samtal. Fri opinionsbildning är en grundsten i ett öppet samhälle. Men främmande makt eller andra yttre hotaktörer kan försöka påverka vad vi tycker, tänker och hur vi agerar genom desinformation och propaganda.

Den psykologiska delen av motståndskraft innebär att ett samhälle kan stå emot manipulation och påverkan från främmande makt som försöker styra opinion och debatt.

Individens roll i ett motståndskraftigt samhälle

Ett samhälle blir motståndskraftigt när individerna som lever där har en stark motståndskraft. Det är vi tillsammans som har förmågan att stå emot påverkan och skapa ett starkt samhälle. En motståndskraftig individ låter sig inte luras av propaganda eller desinformation och förmågan hos individer ökar när vi lär oss mer om vårt samhälle, hur demokratin fungerar och hur myndigheterna arbetar. Med ökad kunskap kan vi lättare genomskåda desinformation och stå emot otillbörlig påverkan.

Stärka individens motståndskraft

Ett sätt att beskriva individers motståndskraft handlar om vår tillgång till resurser, engagemang och nätverk. Faktorerna har inverkan på hur vi hanterar den information som når oss och hur vi reagerar på händelser runt omkring oss. Det handlar till exempel om de färdigheter vi har för att bearbeta och förstå information och hur mycket tid vi kan lägga ned på att engagera oss. Det kan också avse vår tro på den egna förmågan och vår tillit till samhället och dess demokratiska system. Ett starkt engagemang kan också göra att vi bättre står emot påverkansförsök. Vår motståndskraft påverkas också av de sociala sammanhang vi rör oss i, både formella och informella. De nätverk vi har tillgång till kan fungera som källor till information och ge stöd vid utmanande situationer.

Genom att stärka dessa tre områden hos individer kan inte bara den personliga motståndskraften stärkas utan det kan också bidra till ett mer robust samhälle som helhet.

Du kanske också är intresserad av det här?