Youth Resilience Hub

Myndigheten har tillsammans med representanter från ungdomsorganisationer etablerat ett nätverk för samverkan som heter Youth Resilience Hub. Syftet med nätverket är att skapa förutsättningar för en långsiktig och inkluderande samverkan mellan myndigheten och civilsamhället.

Ungdomar som går tillsammans.

Ett nätverk för samverkan

I Youth Resilience Hub ska myndigheten och unga civilsamhället jobba tillsammans för att utveckla det psykologiska försvaret och för att skapa ett mer motståndskraftigt samhälle. Unga ska ges möjlighet att aktivt delta i diskussioner och samverkan för att bidra till utvecklingen av det psykologiska försvaret. I nätverket får ungdomarna också själva ta initiativ som stärker Sveriges motståndskraft mot otillbörlig informationspåverkan och desinformation. Nätverket ger också möjlighet till utbyte av erfarenheter mellan unga från olika organisationer, vilket bidrar till ett bredare och starkare samarbete.

MPF leder arbetet med Youth Resilience Hub i nära samverkan med det unga civilsamhället och andra relevanta aktörer.

Därför ska unga vara med och utveckla det psykologiska försvaret

Unga civilsamhället är en avgörande del av Sveriges totalförsvar, för ett öppet demokratiskt samhälle och ett starkt psykologiska försvar. Civilsamhällets erfarenheter och kunskap behöver tas tillvara i arbetet med att skapa motståndskraft och försvarsvilja.

MPF arbetar genom samverkan för att bidra till ett inkluderande psykologiskt försvar där unga inte bara är mottagare av information, utan också aktiva deltagare och skapare av samhällets motståndskraft, exempelvis genom att bygga tillit i samhället, främja kritiskt tänkande och verka som brobyggare mellan myndigheten och unga.

Tillsammans har vi tagit fram en inriktning för hubben

Inriktningen är ett åtagande för båda parter att tillsammans arbeta för att skapa ett starkare och mer motståndskraftigt psykologiskt försvar. Unga utgör en central och avgörande roll inom området och inriktningen syftar att öka ungas medvetenhet för deras roll och det psykologiska försvaret. Inriktningen ska också skapa en arena för det unga civilsamhället där de har möjlighet att delta aktivt och bidra till det psykologiska försvaret.

Mål med inriktningen

Strukturell samverkan

Skapa en beständig och effektiv struktur där åsikter och idéer från det unga civilsamhället kan bidra till MPF:s arbete.

Kunskapsutveckling

Utveckla och implementera kunskapshöjande insatser riktade mot det unga civilsamhället som fokuserar på psykologiskt försvar, anpassat för unga.

Projektgenomförande

Genomföra konkreta projekt som demonstrerar och stärker ungas roll i det psykologiska försvaret.

Unga civilsamhällesorganisationer sätter ord på deras roll

I samband med att hubben inrättades skapades en film där företrädare från unga civilsamhällesorganisationer tillsammans med myndigheten sätter ord på deras roll i det psykologiska försvaret – hur deras verksamhet bidrar till att stärka ungas motståndskraft och öka samhällets resiliens mot desinformation och otillbörlig informationspåverkan.

Representanterna från civilsamhället resonerar även kring vad som är viktigt för dem som civilsamhälle när de samverkar med myndigheter, exempelvis vikten av jämlikhet och öppenhet i dialog och gemensamma projekt.

Frågor eller funderingar?

Hör gärna av dig till oss om du har frågor om hubben eller om du vill veta mer om hur vi jobbar med samverkan.

Du kanske också är intresserad av det här?