Otillbörlig informationspåverkan från främmande makt

Otillbörlig informationspåverkan är ett ökande säkerhetshot där främmande makt eller andra utländska aktörer utnyttjar samhällets sårbarheter för att uppnå sina mål - utan att behöva använda vapen. Istället används medel som desinformation, vilseledning och propaganda för att skada Sverige.

Otillbörlig informationspåverkan är när främmande makt eller andra yttre hotaktörer försöker påverka vad som händer i ett annat land för att gynna sina egna intressen. Målet kan vara att skapa osämja och misstro mellan invånarna, påverka vad folk tycker eller till och med påverka val och demokratin. Det handlar om kommunikation som kan vara skadlig för samhället.

Det finns tre viktiga indikatorer som hjälper dig att upptäcka fall av otillbörlig informationspåverkan. Är informationen vilseledande, avsiktlig, störande?

Vilka menar vi då när vi pratar om främmande makt? Jo, det kan vara en fientlig stat eller en yttre hotaktör som är ideologiskt motiverad, till exempel grupper med terrorkopplingar. Men, det kan också röra sig om personer eller grupper i samhället som får betalt av främmande makt för att gå deras ärenden.

Har du någonsin funderat på hur dina åsikter egentligen formas? Hur vi tänker och tycker om saker kan ofta ses som en rationell process där vi utgår från fakta och tänker igenom saker ordentligt innan vi drar slutsatser. Låt oss ge ett exempel på hur opinionsbildning kan gå till.

Ny information

Ny information når oss genom en händelse, en vetenskaplig upptäckt, ett avslöjande i media eller ett politiskt beslut.

Experter, tjänstepersoner och källor

Vittnen, forskare, tjänstepersoner och andra personer med trovärdighet inom ett område tolkar eller förklarar informationen.

Media och kultur

Media plockar upp beskrivningarna och sprider dem vidare genom sina
kanaler.

Allmänheten

Informationen når olika samhällsgrupper, både online och offline.

Individen

Informationen når dig som individ genom de sociala sammansättningar du ingår i och de kanaler som du tar del av.

Denna process bygger på några enkla principer. För det första är den beroende av att händelsen eller informationen är korrekt och att den bygger på fakta. Vidare utgår den från att påståendet är verifierat av trovärdiga källor i
form av verkliga människor vars anseende kommer att undermineras om de
talar osanning. Det förutsätter att de medier som plockar upp berättelsen är
balanserade i sin bevakning, att de dubbelkollar fakta och källor och att de
strävar efter att tjäna allmänhetens intresse. Vi förväntar oss även att samtalen i de olika samhällsgrupperna tar hänsyn till olika röster och åsikter samt att man för en konstruktiv debatt innan några slutsatser dras.

Att använda information för att påverka människor är inte något nytt. Inom bland annat reklam eller opinionsjournalistik används information för att påverka vilken produkt du köper i affären eller vilken politiker du ska rösta på i ett val. Sådan kommunikation är en naturlig del i ett demokratiskt samhälle.

Vi som medborgare förväntar oss att denna typ av kommunikation ska följa vissa regler, till exempel att den sker öppet, att den baseras på korrekt information och att den presenteras på ett sätt som gör det möjligt för dig att fatta väl avvägda beslut. Men ibland kan information användas av främmande makt på ett vilseledande sätt som inte följer dessa regler.

Det är ingen slump att tekniker som används inom otillbörlig informationspåverkan ofta överlappar dem som används inom journalistik, offentlig diplomati, lobbyverksamhet och PR. Att efterlikna dessa metoder är ett sätt att dölja informationspåverkan och få den att framstå som tillförlitlig information.

Det finns tre viktiga indikatorer som hjälper dig att upptäcka fall av otillbörlig informationspåverkan. Är informationen vilseledande, avsiktlig, störande?

Vilseledande

Tillförlitlig kommunikation är öppen och transparent. Innehållet är trovärdigt och kan verifieras. Otillbörlig informationspåverkan är medvetet vilseledande.

Avsiktlig

Tillförlitlig kommunikation ska bidra till och stärka konstruktiv debatt, även om innehållet eller argumenten kan vara kontroversiella i sig. Otillbörlig informationspåverkan har däremot som mål att försvaga eller sabotera de regler och system som gör att ett öppet och demokratiskt samhälle fungerar.

Störande

Tillförlitlig kommunikation är en naturlig del av vårt samhälle som stärker vår demokrati, även om den ibland kan skapa friktion. Otillbörlig informationspåverkan stör och försvagar samhällets funktionalitet och vårt demokratiska samtal.

Processen för opinionsbildning är sårbar. Var som helst under resans gång, från det att ny information skapas tills att den når dig, kan den utsättas för otillbörlig informationspåverkan.

Informationspåverkan utnyttjar tillfällen när opinionsbildningen avviker från den process som beskrivits ovan. Genom opportunistiska, kreativa och tekniskt avancerade metoder kan främmande makt rikta sina påverkanstekniker mot processens sårbarheter i syfte att störa informationsflödet. De hittar sårbarheter i opinionsbildningsprocessen, i hur kritisk information färdas genom medielandskapet och med utgångspunkt i hur våra hjärnor bearbetar information.

Fakta kan förfalskas eller manipuleras. Falska experter kan kallas in och vittnen kan mutas eller hotas. Nyhetstjänster kan drivas som ensidiga propagandakanaler och det digitala offentliga samtalet kan föras mellan
automatiserade botar som skapar en skenbild av en livlig offentlig debatt. När dessa aktiviteter genomförs avsiktligt, ibland i form av koordinerade kampanjer i syfte att underminera demokratiska processer, kan vi inte alltid förlita oss på ett självsanerande system.

Nästa steg

Vad är syftet med otillbörlig informationpåverkan?