
Förebygga
Den första delen av stödet fokuserar på förberedelser och proaktivt arbete för att minska sårbarheterna för otillbörlig informationspåverkan.
Om Förebygga
Här får du verktyg och kunskap för att identifiera risker och skapa interna rutiner som stärker organisationens motståndskraft. Du lär dig hur informationspåverkan kan riktas mot din organisation, hur du kan arbeta proaktivt med kommunikation och hur du skapar ett samordnat internt arbetssätt.
Genom att arbeta förebyggande lägger vi en stabil grund som gör det möjligt att agera snabbt och effektivt när en händelse inträffar.
Frågor?
Se gärna våra vanliga frågor och svar om Förmågeportalen.
Förmågekollen
Genom att besvara dessa frågor får du en bättre förståelse för styrkor, förbättringsområden och vilka insatser som kan behövas för att stärka beredskapen. Självskattningen fungerar som ett praktiskt stöd för att identifiera utvecklingsbehov och skapa en mer motståndskraftig organisation.
- Har ni grundläggande kunskaper om hur och varför hotaktörer använder otillbörlig informationspåverkan?
- Finns det förståelse för hur otillbörlig informationspåverkan kan skada samhällets skyddsvärden och er samhällsviktiga verksamhet?
- Har ni identifierat de värderingar som er organisation står för och hur dessa kan utmanas?
- Har ni identifierat hur era interna och externa målgrupper kan vara sårbara för falsk och vilseledande information?
- Har ni inkluderat otillbörlig informationspåverkan i risk- och sårbarhetsanalys eller motsvarande?
- Hur arbetar ni för att stärka och bibehålla förtroendefulla relationer?
- Arbetar ni med att stärka interna och externa målgruppers medie- och informationskunnighet?
- Finns falsk och vilseledande information beskrivet i beredskapsplaner, åtgärdskalendrar eller motsvarande?
Ordlista
I vår ordlista har vi samlat ord och förklaringar i bokstavsordning som beskriver vårt område. Om du saknar ett ord är du alltid välkommen att tipsa oss!
Förstå hotet
Psykologiska försvarets roll i totalförsvaret
Psykologiskt försvar är en viktig del av det civila försvaret och handlar om att skydda samhället mot otillbörlig informationspåverkan från främmande makt. Denna typ av påverkan syftar till att manipulera befolkningens tro, beteende och beslutsfattande genom att sprida vilseledande eller falsk information, ofta via internet och sociala medier.

Otillbörlig informationspåverkan från främmande makt
Informationspåverkan från främmande makt är ett ökande säkerhetshot mot Sverige. Men, vad är informationspåverkan egentligen, vad menas med främmande makt och hur skiljer sig denna påverkan från annan kommunikation?

Vad är syftet med otillbörlig informationpåverkan?
Här får du lära dig mer om de strategier och tekniker som främmande makt använder inom informationspåverkan. Kunskap om dessa hjälper dig att upptäcka informationspåverkan och förstå syftet bakom en påverkansaktivitet.

Påverkanskampanjer
En påverkanskampanj är en planerad och samordnad insats som främmande makt använder för att påverka hur människor tänker, känner eller agerar. Här kan du titta närmare på hur informationspåverkan kan användas som aktivitet i en sådan kampanj.

Tekniker som används inom informationspåverkan
Är du nyfiken på de tekniker som främmande makt använder i sin verktygslåda? Här går vi på djupet och beskriver teknikerna som används för att påverka människor.

När våra tankar leder oss vilse
Våra hjärnor är fantastiska, men inte felfria. Ibland tar vi genvägar i tänkandet som kan leda till misstag – dessa kallas kognitiva bias. Främmande makt utnyttjar dessa svagheter som kan göra oss mottagliga för otillbörlig informationspåverkan.

Förbered din organisation
Gemensamma grunder
Gemensamma grunder är ett ramverk för ledning och samverkan. Det hjälper offentliga aktörer att samverka effektivt, dela lägesbilder och skapa en gemensam inriktning och samordning vid samhällsstörningar.

Risk- och sårbarhetsanalys
Genom att integrera informationspåverkan i er risk- och sårbarhetsanalys kan ni identifiera hot, analysera sårbarheter och vidta åtgärder för att minska risken att påverkas. Läs mer om hur ni kan stärka er beredskap och motståndskraft.

Riskkommunikation
Riskkommunikation handlar om att informera och skapa medvetenhet om potentiella risker och hot innan en kris inträffar. Syftet är att förbereda privatpersoner, myndigheter och andra aktörer för att minska sannolikheten för en kris och minimera dess konsekvenser.

Kriskommunikation
Kriskommunikation är ett viktigt verktyg för att kunna möta otillbörlig informationspåverkan. En organisation som har tydliga strategier, planer eller riktlinjer för sin kommunikation står bättre rustad för att kunna motverka spridningen av desinformation, vilseledning och propaganda.

Före krisen - förbered och planera
En organisation som är väl förberedd står starkare när en kris inträffar. Att arbeta förebyggande med kriskommunikation handlar om att bygga upp viktiga strukturer, processer och rutiner för att säkerställa att din organisation kan hantera en kris effektivt - innan den blir verklighet.

Relaterade artiklar från vårt temabibliotek
Försvarsvilja
Försvarsvilja handlar om viljan och beredskapen att skydda vårt land, våra värderingar och vår frihet mot hot utifrån. Det är en kombination av hur vi tänker, känner och agerar för att stå emot olika typer av angrepp.

Motståndskraft
Motståndskraft är vår gemensamma förmåga att hantera kriser och hot mot samhället. I en tid av snabb informationsspridning blir det viktigare att stå emot vilseledande informationspåverkan.

Demokrati
Demokrati är ett system där makten utgår från folket och där medborgarna har möjlighet att påverka beslut genom fria och rättvisa val. Men vad innebär det egentligen, och hur kan en stark demokrati skydda oss mot otillbörlig informationspåverkan?

Källkritik
I en digital värld fylld av information är källkritik avgörande. Lär dig hur du granskar avsändare, identifierar vinklad information och stärker din förmåga att bedöma vad som är sant och falskt.

Valpåverkan
Aktörer med olika agendor försöker styra vår uppfattning genom att manipulera information för att påverka hur vi röstar. Det kan likna vanliga valkampanjer, men skillnaden ligger i de motiv och metoder som används för att påverka oss.

Propaganda
Propaganda är budskap som genom bilder, språk eller symboler vill påverka vad ett stort antal mottagare har för åsikter, värderingar eller hur de beter sig.

Andra delar i Förmågeportalen
Upptäck och möt hotet
Agera effektivt när informationspåverkan pågår. Upptäck, analysera och hantera situationen genom samordning och strategisk kommunikation

Stärk organisationen
Ta vara på kunskapen som organisationen har samlat in och att utveckla den. Utbilda och genomför övningar för att stärka organisationen.
