Psykologiska försvarets roll i totalförsvaret
Totalförsvaret är Sveriges samlade försvar av landet vid krig eller krigsfara. Totalförsvaret ska skydda och försvara landet, människors liv och hälsa, samhällets funktioner, demokratin och mänskliga rättigheter. Om totalförsvaret fungerar bra och om omvärlden vet om det så minskar risken att andra vill angripa eller utöva påtryckningar mot Sverige.

Totalförsvaret består av två delar: militärt försvar och civilt försvar. Det militära försvaret utgörs av Försvarsmakten och syftar till att försvara landet mot väpnade angrepp och andra hot.
Civilt försvar innebär alla åtgärder som tas av myndigheter, kommuner, regioner, näringsliv, frivilligorganisationer, trossamfund och individer för att förbereda Sverige för krig. Målen för det civila försvaret inkluderar att säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna, skydda civilbefolkningen och upprätthålla samhällets motståndskraft mot externa påtryckningar.
I fredstid fokuserar det civila försvaret på beredskapsplanering och att stärka Sveriges försvarsförmåga. Det handlar också om att säkerställa tillgång till grundläggande resurser som dricksvatten, mat och energi vid krig, samt att stödja Försvarsmakten vid behov.
Psykologiskt försvar och dess roll i totalförsvaret
Psykologiskt försvar är en viktig del av det civila försvaret och handlar om att skydda samhället mot otillbörlig informationspåverkan från främmande makt. Denna typ av påverkan syftar till att manipulera befolkningens tro, beteende och beslutsfattande genom att sprida vilseledande eller falsk information, ofta via internet och sociala medier. Syftet med denna påverkan är att skapa osäkerhet, minska förtroendet för demokratiska institutioner och destabilsera samhället. När samhället är sårbart blir det lättare för främmande makt att uppnå sina mål utan att använda militära medel.
För att stärka Sveriges psykologiska försvar behöver vi öka kunskapen om otillbörlig informationspåverkan. Detta gör vi genom att utbilda myndigheter, kommuner, regioner, civilsamhället och Sveriges befolkning. Genom att öka medvetenheten och förståelsen för dessa hot kan vi bättre stå emot dem och därmed stärka vårt samhälles motståndskraft.
Offentliga aktörer har ett särskilt ansvar
Offentliga aktörer har ett särskilt ansvar i totalförsvaret eftersom de hanterar samhällsviktig information och service. Det är därför avgörande att de:
- Förstår och har en förmåga att hantera otillbörlig informationspåverkan för att snabbt kunna bemöta påverkan.
- Sprider korrekt och tillförlitlig information för att upprätthålla förtroendet hos befolkningen.
- Samarbetar med andra aktörer inom totalförsvaret, inklusive Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF), för att stärka samhällets beredskap.
Genom att vara medvetna om totalförsvaret och psykologiskt försvar kan offentliga aktörer bidra till att skapa ett motståndskraftigt och tryggt samhälle, även i tider av kris eller krig.
Psykologiska försvarets historia
För att förstå vår nutid och framtid behöver vi förstå vår historia och hur det psykologiska försvaret har utvecklats.
Nästa steg
Otillbörlig informationspåverkan från främmande makt
