Efter krisen - dags att utvärdera
Att utvärdera hantering efter en händelse eller påverkanskampanj är viktigt för att stärka organisationens förmåga att möta framtida hot. Syftet med utvärderingen är att få nya lärdomar och bli medveten om kunskap, styrkor och brister.

Otillbörlig informationspåverkan kan skada en organisations trovärdighet och beslutsfattande. Efter att ha hanterat en händelse kopplat till informationspåverkan är det viktigt att reflektera över insatsen för att förstå vad som fungerade bra och vad som kan förbättras till nästa gång.
Att planera in tid för utvärdering i ett tidigt skede är viktigt. Utvärdering hjälper till att förbättra strategier och metoder för att kunna möta liknande hot i framtiden. Genom att prioritera lärande och kontinuerlig förbättring stärker ni organisationens motståndskraft mot informationspåverkan och andra hot.
Utvärdera med After Review AAR
En strukturerad metod för utvärdering är After Action Review (AAR), där berörda medarbetare tillsammans går igenom och analyserar genomförda insatser för att dra lärdomar. Metoden bidrar till en öppen diskussion om erfarenheter och insikter, vilket stärker teamets samlade kompetens.
Utvärdera kriskommunikation
Det är inte bara organisationens hantering av en händelse som ska utvärderas, ni bör även följa upp och utvärdera er kriskommunikation.
- Vad fungerade bra?
- Vad kan förbättras?
- Vilka budskap nådde fram?
Efter en kris är det viktigt att fortsätta kommunicera med dina målgrupper.
- Hur har situationen utvecklats?
- Vilka åtgärder vidtas för att förhindra att något liknande händer igen?
Att fortsätta vara transparent även efter en kris bidrar till att återuppbygga förtroende och säkerställa att den långsiktiga kommunikationen fortsätter att vara trovärdig.
Om krisen påverkat organisationens anseende är det viktigt att arbeta aktivt för att återställa förtroendet genom transparens och fortsatt dialog.
Implementera lärdomar
För att utvärderingen ska leda till förbättring i organisationen är det viktigt att omsätta de lärdomar man fått . Detta kan innebära att:
- Uppdatera rutiner och styrdokument för att hantera informationspåverkan.
- Genomföra utbildningar och övningar baserade på insamlade erfarenheter.
- Förbättra kommunikationsstrategier för att snabbare och tydligare bemöta desinformation.
Genom att aktivt arbeta med dessa åtgärder ökar organisationens beredskap och förmåga att hantera informationspåverkan i framtiden. Kom ihåg också att dela insikter och erfarenheter med organisationen.
Stöd och vägledning
Om du vill lära dig mer om hur man planerar och genomför utvärderingar så finns det stöd och vägledningen på MSB:s webbplats.
Andra delar i Förmågeportalen
Lär dig känna igen hotet

Stärk organisationen
