
Hantera
Den andra delen av stödet fokuserar på hur man som organisation kan agera vid otillbörlig informationspåverkan. Här får du vägledning i att hantera informationspåverkan, analysera situationen och vidta lämpliga åtgärder för att minska dess effekt.
Om Hantera
I den här delen får du kunskap om hur du hanterar informationspåverkan samt vilka metoder och verktyg som kan användas för att hantera situationen. Du lär dig hur kommunikation, säkerhet och ledning kan samverka i skarpa lägen för att säkerställa en effektiv hantering. Dessutom får du insikt i strategier för att bemöta desinformation och stärka förtroendet hos både medarbetare och allmänhet.
Genom att ha tydliga rutiner och samordnade arbetssätt kan organisationen reagera snabbt och effektivt, minimera konsekvenser och behålla kontrollen över informationsflödet.
Frågor?
Se gärna våra vanliga frågor och svar om Förmågeportalen.
Förmågekollen
Genom att besvara dessa frågor får du en bättre förståelse för styrkor, förbättringsområden och vilka insatser som kan behövas för att stärka beredskapen. Självskattningen fungerar som ett praktiskt stöd för att identifiera utvecklingsbehov och skapa en mer motståndskraftig organisation.
- Har ni fastställt kontaktvägar internt och externt för att uppmärksamma spridning av falsk information och rykten?
- Hur hanteras en händelse med falsk information och ryktesspridning i er organisation? Vem eller vilka funktioner inkluderas?
- Hur inkluderas konsekvenser av falsk information och ryktesspridning i ert lägesbildsarbete?
- Har ni förmåga att sprida målgruppsanpassad kommunikation där ni kan påvisa vad som är sant och vilka värderingar ni som organisation står för? Kan ni samordna era budskap med andra?
- Vet ni hur ni kan få stöd från Myndigheten för psykologiskt försvar?
- Arbetar ni med systematisk omvärldsbevakning i syfte att tidigt upptäcka tendenser till ryktesspridning och social oro som kan påverka förtroendet för er?
- Har psykologiskt försvar integrerats i befintliga strukturer för ledning och styrning?
- Hur drar er organisation lärdom av händelser enskilt och tillsammans med andra organisationer?
Ordlista
I vår ordlista har vi samlat ord och förklaringar i bokstavsordning som beskriver vårt område. Om du saknar ett ord är du alltid välkommen att tipsa oss!
Upptäcka informationspåverkan
Omvärldsbevaka
Omvärldsbevakning är en viktig del av arbetet med att upptäcka och hantera falsk och vilseledande information som kan drabba din organisation eller ditt ansvarsområde. Genom att följa samhällsutvecklingen, medier och digitala plattformar kan organisationer tidigt se var det finns risker och vidta åtgärder för att skydda sig mot desinformation.

Bemöta informationspåverkan
Prebunking som ett "vaccin mot desinformation"
Istället för att bara försöka rätta till felaktig information när den redan har spridits, kan det vara bättre att förhindra att den sprids från första början. Ett sätt att göra detta kallas prebunking.

Under krisen - kommunicera snabbt
När en krisen är ett faktum är det avgörande att agera snabbt och kommunicera öppet och korrekt. Har din organisation viktiga dokument på plats så kommer arbetet att gå både enklare och snabbare.

Intern krisledning vid otillbörlig informationspåverkan
Genom att i förväg bestämma vem som ska informeras vid misstänkta hot, hur personal ska kallas in och hur arbetet i en krisledningsstab ska organiseras, kan man agera snabbt och effektivt när en situation kräver särskild hantering.

Rättsligt ramverk för bemötande
Offentliga aktörer har en viktig roll i att förebygga, upptäcka och möta informationspåverkan. Men hur kan de göra det på ett sätt som är förenligt med lagar och demokratiska principer?

Tillförlitlig information
Vid en kris eller allvarlig händelse är det viktigt med korrekt och verifierad information. Krisinformation.se samlar information från svenska myndigheter och andra ansvariga aktörer.

Efter krisen - dags att utvärdera
Utvärdering efter en händelse hjälper er att förstå vad som fungerade bra och vad som kan förbättras. Genom att analysera insatser och dra lärdomar kan ni stärka organisationens förmåga.

Relaterade artiklar från vårt temabibliotek
Demokrati
Demokrati är ett system där makten utgår från folket och där medborgarna har möjlighet att påverka beslut genom fria och rättvisa val. Men vad innebär det egentligen, och hur kan en stark demokrati skydda oss mot otillbörlig informationspåverkan?

Yttrandefrihet
I en demokrati ska man få tänka och tycka vad man vill och ha möjlighet att uttrycka sina åsikter. Yttrandefriheten är en av våra rättigheter och en grundpelare i vårt samhälle.

Källkritik
I en digital värld fylld av information är källkritik avgörande. Lär dig hur du granskar avsändare, identifierar vinklad information och stärker din förmåga att bedöma vad som är sant och falskt.

Propaganda
Propaganda är budskap som genom bilder, språk eller symboler vill påverka vad ett stort antal mottagare har för åsikter, värderingar eller hur de beter sig.

AI och informationspåverkan
Generativ AI har förändrat hur vi skapar och sprider information. Tekniken öppnar upp för nya möjligheter men innebär också risker kopplat till desinformation och manipulerad information.

Valpåverkan
Aktörer med olika agendor försöker styra vår uppfattning genom att manipulera information för att påverka hur vi röstar. Det kan likna vanliga valkampanjer, men skillnaden ligger i de motiv och metoder som används för att påverka oss.

Andra delar i Förmågeportalen
Lär dig känna igen hotet
Förbered och minska sårbarheten för otillbörlig informationspåverkan. Lär dig identifiera risker, förbereda kommunikationen och skapa ett samordnat internt arbetssätt.

Stärk organisationen
Ta vara på kunskapen som organisationen har samlat in och att utveckla den. Utbilda och genomför övningar för att stärka organisationen.
