Före krisen - förbered och planera
En organisation som är väl förberedd står starkare när en kris inträffar. Att arbeta förebyggande med kriskommunikation handlar om att bygga upp viktiga strukturer och processer för att säkerställa att din organisation kan hantera en kris effektivt - innan den blir verklighet.

Stå stadigt med styrdokument
När krisen är ett faktum måste kommunikationen vara snabb, öppen och korrekt. För att lyckas med detta krävs en stabil grund att utgå från, och den grunden bygger din organisation upp med hjälp av styrdokument. Oavsett om din organisation kallar dem för strategier, planer eller riktlinjer fyller de ofta samma funktion: att säkerställa att kommunikationen är genomtänkt, strukturerad och anpassad för att möta en krissituation. Använd med fördel er RSA som utgångspunkt när du ska arbeta fram strukturer, processer och styrdokument för hur du ska kommunicera med din målgrupp under en pågående kris.
Offentliga aktörer har olika sårbarheter, behov och arbetssätt, vilket gör att styrdokumenten kan se olika ut i både innehåll och omfattning. En del organisationer har en övergripande kriskommunikationsstrategi som anger långsiktiga mål och principer, medan andra arbetar utifrån en detaljerad kriskommunikationsplan med konkreta åtgärder och ansvarsfördelning.
Det viktiga är inte vad dokumenten kallas, utan att de finns och att de är väl förankrade i organisationen. När roller, ansvar och arbetssätt är definierade i förväg minskar risken för osäkerhet och ineffektiva beslut i en pressad situation.
Fördelar med att ha styrdokument på plats
Att arbeta systematiskt med kriskommunikation genom styrdokument ger flera fördelar:
Snabbare agerande – När en kris uppstår finns en färdig struktur att följa, vilket gör att kommunikationen kan ske direkt utan onödiga fördröjningar.
Tydlighet i ansvar – Genom att ha definierade roller vet alla vad som förväntas av dem, vilket minskar risken för missförstånd och dubbelarbete.
Samstämmighet i budskap – En kriss präglas ofta av osäkerhet och rykten. Med en tydlig kommunikationsplan blir det lättare att hålla en konsekvent linje och motverka desinformation.
Budskapsmallar
Förbered riktlinjer och budskap som snabbt kan anpassas vid en kris.
Träna och utbilda
Styrdokument skapar en tydlig struktur när det väl gäller, men hur vet du om de fungerar i praktiken? Testa dina processer och styrdokument genom regelbundna övningar som stärker medarbetarna och organisationens beredskap.
Bygg förtroende - innan det behövs som mest
För att ett budskap ska tas på allvar och för att det ska vara möjligt att förändra
attityder och beteenden, är förtroende för avsändaren avgörande. Saknar mottagaren förtroende för avsändaren är kommunikationen i princip dömd att
misslyckas. Att förvalta förtroendet och att arbeta förtroendestärkande under normala förhållanden är därmed grundläggande för att kommunikationen i kris ska ge önskad effekt. Att bygga förtroende är därför en långsiktig process som bör ha börjat långt innan krisen inträffar.
Andra delar i Förmågeportalen
Upptäck och möt hotet

Stärk organisationen
