Intern krisledning vid otillbörlig informationspåverkan

När en offentlig aktör utsätts för otillbörlig informationspåverkan handlar hanteringen om att hantera och motverka effekterna av vilseledande eller manipulerad information som sprids av främmande makt. Många organisationer har en förutbestämd struktur och metodik för hur krisledning går till i den egna organisationen.

Att i förväg ha bestämt vem som informeras vid misstänkta kriser, hur en eventuell inkallelse av stabsmedlemmar går till samt arbetssätt i staben är ett sätt att säkerställa effektiv ledning och styrning vid händelser som kräver särskild hantering.

En stab kan formas på olika sätt beroende på organisation och händelse. Generellt kan man säga att det vid krisledning ofta finns en beslutsfattare och en stab som eventuellt leds av en stabschef. Stabens uppgift är att utgöra ledningsstöd till beslutsfattaren och därmed både tillhandahålla beslutsunderlag och tillse att de beslut som fattas genomförs. Vid händelser som innefattar otillbörlig informationspåverkan behöver staben analysera händelsen utifrån det perspektivet. Kan det röra sig om otillbörlig informationspåverkan, vilken påverkan kan den ha på allmänhet och relevanta målgrupper? Baserat på vad man kommer fram till fattas beslut om man ska bemöta informationen eller inte.

Staben bidrar till ett sammanhållet arbete där berörda delar av organisationen jobbar mot samma mål. Genom att skapa ett strukturerat arbetssätt kan organisationen effektivt möta informationspåverkan och snabbt återställa förtroendet hos medborgare och andra berörda målgrupper.

En central del av stabsarbetet är att skapa en gemensam och uppdaterad lägesbild för att fatta välgrundade beslut. Det innebär att samla in, bearbeta och analysera information om en pågående situation medan den händer. Vid till exempel informationspåverkan är det viktigt att snabbt upptäcka att det pågår och vilka konsekvenser det kan innebära för den egna organisationen eller samhällets skyddsvärden.

Genom en samlad lägesbild kan staben förstå hot och risker och snabbt vidta åtgärder för att minska eller neutralisera påverkan. För offentliga aktörer innebär en korrekt lägesbild att förstå hur situationen påverkar organisationens verksamhet.

När lägesbilden är upprättad möjliggör den för beslutsfattare att fatta välgrundade beslut samt underlättar samverkan med andra aktörer då man kan dela sin lägesbild med andra.

En viktig del av stabsarbetet är att säkerställa bra kommunikation inom organisationen och med externa aktörer. Vid en kris som är kopplad till informationspåverkan är det avgörande att alla kanaler fungerar tillsammans och att alla får rätt och uppdaterad information. Det innebär att staben inte bara hanterar media och allmänheten, utan också ser till att alla delar av organisationen får rätt information. Det är viktigt för en organisation som är utsatt för otillbörlig informationspåverkan att påvisa det som är sant.

Händelsen med otillbörlig informationspåverkan drabbar ofta flera delar i samhället. Att skapa en lokal respektive regional lägesbild enligt det svenska beredskapssystemet möjliggör förståelse för händelsens omfattning och dess påverkan på samhället. Kommuner ansvarar för att sammanställa lokala lägesbilder för hur händelsen påverkar alla delar i sin kommun och Länsstyrelserna ansvarar för samma sak inom sitt län.

Efter en händelse arbetar staben med att utvärdera vad som har gjorts för att hantera situationen. Målet är att förstå vad som gick bra och vad som kan förbättras nästa gång. Staben samlar och bearbetar information för att få en klar bild av läget och säkerställa att alla åtgärder vidtas för att återställa ordningen. Under den här fasen är det också viktigt att informera allmänheten och berörda grupper om vad som har gjorts för att återställa normal verksamhet.

För den som vill fördjupa sig i stabsarbete har MSB tagit fram stödmaterial. MSB erbjuder även utbildningar inom stabsmetodik på olika nivåer, så att du kan välja den nivå som bäst passar dig och din organisation.

Nästa steg

Rättsligt ramverk för bemötande