Utveckla

Utveckla

Den tredje delen av stödet fokuserar på att ta vara på den kunskap organisationen har samlat och att utveckla den. Genom att forsätta kompetensutvecklingen och genomföra övningar stärker ni organisationens beredskap och motståndskraft mot informationspåverkan.

I den här delen får du kunskap om hur organisationen kan ta vara på tidigare erfarenheter för att stärka sin motståndskraft mot informationspåverkan.

Genom utbildning, övning och systematisk uppföljning kan ni förbättra arbetssätt, dela lärdomar och skapa en kultur av kontinuerlig utveckling. Att regelbundet träna och anpassa rutiner gör att organisationen står bättre rustad inför framtida utmaningar.

Skiljer sig från övriga delar

Utveckla skiljer sig lite från de andra delarna i Förmågeportalen, eftersom den följer inte samma struktur. Istället innehåller den en samling av olika verktyg som kan användas för att träna och utbilda organisationen. Många av länkarna på denna sida leder till externa webbplatser.

Frågor?

Se gärna våra vanliga frågor och svar om Förmågeportalen.

Genom att besvara dessa frågor får du en bättre förståelse för styrkor, förbättringsområden och vilka insatser som kan behövas för att stärka beredskapen. Självskattningen fungerar som ett praktiskt stöd för att identifiera utvecklingsbehov och skapa en mer motståndskraftig organisation.

  • Prövar ni er förmåga att upptäcka och hantera vilseledande information och ryktesspridning regelbundet?
  • Finns perspektivet psykologiskt försvar i utbildnings- och övningsplaner?
  • Har organisationen utsedda funktioner som kontinuerligt arbetar med att stärka er roll i det psykologiska försvaret?

I vår ordlista har vi samlat ord och förklaringar i bokstavsordning som beskriver vårt område. Om du saknar ett ord är du alltid välkommen att tipsa oss!

Åtgärder för att minska risker

Bli inte lurad

Materialet riktar sig till privatpersoner och är ett stöd i hur man står emot otillbörlig informationspåverkan. Materialet kan användas för att stärka kunskapen inom den egna organisationen samt för att informera externa målgrupper.

Utveckla
Knep från handboken Bli inte lurad.

Handbok för kommunikatörer

Handboken ger kunskap om hur myndigheter kan identifiera, förstå och möta informationspåverkan. Den riktar sig främst till dig som arbetar som kommunikatör inom offentlig förvaltning.

Utveckla

Utbildning och övning

Kurser inom otillbörlig informationspåverkan

MPF erbjuder kostnadsfria kurser i skydd mot otillbörlig informationspåverkan som sträcker sig från introduktionsnivå till fortsättningsnivå.

Utveckla

Påverkanskampanjen

Stärk din motståndskraft mot otillbörlig informationspåverkan genom kortspelet Påverkanskampanjen - en övning som hjälper spelaren att förstå och hantera påverkanskampanjer.

Utveckla
Kortlek påverkanskampanj.

Röd mot blå

Öva tillsammans genom att använda olika former av otillbörlig informationspåverkan. Röda laget ska attackera det blå lagets organisation, medan det blåa laget ska försvara sig och hantera motståndarens attacker.

Utveckla
Collage röd och två tv.

Forskning inom psykologiskt försvar

Publikationer

En viktig del i vårt uppdrag är att förmedla kunskap i frågor som rör psykologiskt försvar. Här kan du ta del av myndighetens publikationer.

Utveckla

Kompetensutveckling

Utbildning i totalförsvar

Vi har tillsammans med Lärarfortbildning tagit fram en kostnadsfri digital utbildning i totalförsvarskunskap där du får en samlad bild av hur du kan arbeta med totalförsvarskunskap i din undervisning.

Utveckla
Collage schack.

Så kan du undervisa om desinformation

EU har publicerat ett nytt metodmaterial som kan stötta dig som arbetar med utbildning kring digital kompetens och medie- och informationskunnighet.

Utveckla

Skydd mot informationspåverkan

Kursen ger dig förutsättningar för att bli medveten om vad informationspåverkan är och ger dig verktyg för att kunna identifiera påverkanstekniker.

Utveckla

Pedagogiska spel

Bad News Game

I spelet Bad News ikläder man sig rollen som en spridare av desinformation. Uppgiften är att få så många följare som möjligt medan en nyhetssida byggs upp. Men se upp - man förlorar om man sprider uppenbara lögner eller sviker sina följare!

Utveckla

Nyhetsvärderaren

Har du koll på vilka nyheter som är sanna och vilka som är falska? I Nyhetsvärderaren kan du testa dina kunskaper och stärka din källkritiska förmåga.

Utveckla

Harmony square

Harmony Square är ett spel på engelska om desinformation där manipulationsmetoder används i politiskt syfte för att utnyttja spänningar i samhället.

Utveckla

Lektionsmaterial

Demokratistegens resursbank

Demokratistegen är en arbetsmodell för skolor och folkhögskolor som vill utveckla sitt arbete med demokrati och mänskliga rättigheter. Här finns material från både myndigheter och civilsamhället. Du hittar till exempel poddar, filmer, utbildningsmaterial och webbkurser.

Utveckla

MIK Sveriges kunskapsbank

I MIK Sveriges kunskapsbank finns något för alla som vill stärka sin medie- och informationskunnighet. Banken är fylld med tips, fördjupning och material för dig som är pedagog, bibliotekarie, förälder, barn, tonåring eller pensionär.

Utveckla

Lajka

Med Lajka får pedagoger en utgångspunkt för att prata med elever om nätet och utifrån denna dialog skapa ett hållbart förhållningssätt till tiden på nätet. Här hittar du material för att arbeta med trygghet på nätet – från förskolan till gymnasiet.

Utveckla

Relaterade artiklar från vårt temabibliotek

Källkritik

I en digital värld fylld av information är källkritik avgörande. Lär dig hur du granskar avsändare, identifierar vinklad information och stärker din förmåga att bedöma vad som är sant och falskt.

Man med förstoringsglas.

Försvarsvilja

Försvarsvilja handlar om viljan och beredskapen att skydda vårt land, våra värderingar och vår frihet mot hot utifrån. Det är en kombination av hur vi tänker, känner och agerar för att stå emot olika typer av angrepp.

Man lyfter stor sten uppför trappan.

Motståndskraft

Motståndskraft är vår gemensamma förmåga att hantera kriser och hot mot samhället. I en tid av snabb informationsspridning blir det viktigare att stå emot vilseledande informationspåverkan.

Man skyddar sig från regnet med paraply.

AI och informationspåverkan

Generativ AI har förändrat hur vi skapar och sprider information. Tekniken öppnar upp för nya möjligheter men innebär också risker kopplat till desinformation och manipulerad information.

Robot står på tangentbord.

Yttrandefrihet

I en demokrati ska man få tänka och tycka vad man vill och ha möjlighet att uttrycka sina åsikter. Yttrandefriheten är en av våra rättigheter och en grundpelare i vårt samhälle.

Tema yttrandefrihet Pratbubbla med ståltråd.

Demokrati

Demokrati är ett system där makten utgår från folket och där medborgarna har möjlighet att påverka beslut genom fria och rättvisa val. Men vad innebär det egentligen, och hur kan en stark demokrati skydda oss mot otillbörlig informationspåverkan?

Händer i luften.

Andra delar i Förmågeportalen

Lär dig känna igen hotet

Förbered och minska sårbarheten för otillbörlig informationspåverkan. Lär dig identifiera risker, förbereda kommunikationen och skapa ett samordnat internt arbetssätt.

Förebygga
Förebygga Förmågeportalen.

Upptäck och möt hotet

Agera effektivt när informationspåverkan pågår. Upptäck, analysera och hantera situationen genom samordning och strategisk kommunikation

Hantera
Hantera Förmågeportalen.